Blog

Hoe ga jij om met de inlenersbeloning?

Sinds April 2015 is het verplicht om bij de ABU de inleners beloning toe te passen voor je uitzendkrachten. Maar hoe ga jij hier als uitzender precies mee om? Het kost namelijk nogal wat tijd om dit proces te managen. Vandaar dat wij in samenwerking met Powerplay People dit proces in XPS hebben ontwikkeld. Hoog tijd om eens met Koen Mallee van Powerplay People te praten over hoe dit traject is verlopen en hoe zij XPS gebruiken.

Hoe is Powerplay ontstaan?
Powerplay is zeven jaar geleden begonnen in Amsterdam als werkbemiddelingsbureau, wij zagen dat er een tekort was aan kwalitatief personeel die beschikten over het juiste set sociale vaardigheden. Wij zijn al snel begonnen met projecten voor klanten zoals Boomerang waarvoor we veelal guerrilla acties deden, maar daarnaast werden wij ook regelmatig ingeschakeld om caterings en huwelijken te regelen. Zo zijn wij eigenlijk begonnen en na vier jaar zijn wij samen met GoWork uit Utrecht samen gegaan, zij waren meer op de pure vorm van uitzenden gefocust en dan vooral in de verhuis, horeca en montage branche. Nu heeft Powerplay zich ontwikkeld tot een sterke uitzender in Hospitality, Promotie, Works en Security branche. 

Wat zijn de kernwaarden waarmee jullie het verschil maken?
Wij zenden enkel en alleen HBO/WO studenten uit die uitblinken qua sociale vaardigheden en die door ons getraind zijn voor de niche waarin zij worden uitgezonden. De trainingen organiseren wij zelf voor onze medewerkers, wij zullen ons dan ook altijd focussen op een niche waarbij wij de kennis zelf in huis hebben. Zo kunnen wij de kwaliteit van het geleverde werk waarborgen en constructief meedenken met onze opdrachtgevers.

Hoe groot is Powerplay People?
Wij hebben op het moment 8 FTE’s en nog 3 part-timers op kantoor. In 2015 hebben wij ongeveer 1.000 medewerkers uitgezonden en ons totale bestand bestaat uit 5.000 medewerkers.

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met XPS?
Wij deden eerst alles in Excel en waren bezig met het ontwikkelen van een eigen programma.  
Maar toen kwamen wij via Spirit Hosting en Promotions met XPS in contact en kwamen we erachter dat alles wat wij aan het ontwikkelen waren al bij jullie aanwezig was en het daarnaast ook nog eens veel betaalbaarder was. Wij hebben toen heel snel de ontwikkeling stop gezet en zijn nu bijna al vijf jaar klant bij XPS. Hier zijn we achteraf heel blij mee want de ontwikkeling van een systeem dat zo breed is als XPS zou echt onbetaalbaar zijn geweest.

Waarvoor gebruiken jullie de software?
Wij doorlopen bijna het gehele uitzendproces met de software. Zo beheren wij de gegevens en contracten van medewerkers en beheren wij alle projecten, mailings, planning, declaraties en facturatie in XPS. Het fijne eraan is dat door de modulaire opzet alles samen werkt, zo is alle informatie gekoppeld en besparen wij heel veel tijd op onze processen. Hoe veel dat is durf ik niet te zeggen maar zonder XPS zouden wij niet kunnen bestaan. Ik denk dat je vanaf 2-3 mensen op kantoor eigenlijk al niet meer zonder kan. Stel je moet elke dag 100 mensen plaatsen met een rooster in Excel. Dat is nog wel te overzien, maar het is dan wel een opgave om iedereen continu op de hoogte te brengen, te mailen en het beheren van de bevestigingen. Dit zijn allemaal zaken die met XPS automatisch gaan of met een minimale handeling. Dit zelf doen kost niet alleen veel tijd maar is ook extreem foutgevoelig.

Onlangs hebben jullie bijgedragen aan het automatiseren van de inlenersbeloning. Hoe is dit tot stand gekomen?
Vroeger mocht je bij de ABU de eerste 6 maanden een eigen beloning toepassen. Nu is het sinds April 2015 dat je de beloning van de inlener moet toepassen. Doordat wij echter voor veel verschillende klanten werken met verschillende CAO’s is de beloning elke keer weer anders. Ieder CAO heeft weer verschillende uren, functies, toeslagen en uurloon. Om dit handmatig bij te houden is op onze schaal praktisch onmogelijk, er moest dus wel een ontwikkelingstap gezet worden om dit zoveel mogelijk te automatiseren en de situatie werkbaar te houden. Je kan je namelijk voorstellen dat het snel onoverzichtelijk wordt op het moment dat de loonschaal van een CAO weer kan veranderen doordat die schaal is opgebouwd uit verschillende functies, leeftijd en dienstjaren. Hiervoor hebben wij dan ook met XPS gezeten om dit proces in het systeem te verwerken. Nu wij hier enkele tijd dagelijks mee werken kunnen wij niet anders spreken dan een geslaagde missie.

De beloning wordt nu gekoppeld aan het verkooptarief van de klant wat van te voren is ingesteld. Zo weet het systeem dat als de medewerker voor die klant werkt, zij zoveel moet verdienen. Dit kan aangezien de rest van de informatie zoals leeftijd en de bepaalde loontreden al allemaal in het systeem staan. Dit komt allemaal automatisch bij elkaar en zorgt er voor dat het allemaal kloppend is. Dat is echter nog niet alles want volgens de ABU moet de uitzendkracht hiervan ook op de hoogte zijn via een uitzendbevestiging. Je bent namelijk verplicht om de uitzendkracht te laten weten hoeveel deze gaat verdienden voordat hij gaat werken. Dit zou normaal gesproken een groot bureaucratisch hoofdpijn dossier zijn, maar door dit in XPS in te bouwen weten wij nu altijd bij het inplannen of iemand voor deze inlener al een uitzendbevestiging heeft gehad en of zij dus op de hoogte is van het bijhorende CAO, functiegroep en loontrede. Het was ook met recht een grote klus om dit zo te verwerken dat het simpel werkt, maar nu erop terugkijkend werkt het echt heel goed en voldoen wij netjes aan alle eisen van de ABU. 


Dit was het voor de #1 User Stories. Bekijk voor meer informatie over Powerplay People hun website. Wil jij ook een keer je verhaal vertellen en je bedrijf in de spotlight plaatsen. Stuur dan een mail naar joris@xpslogic.com. Voor vragen over de inlenersbeloning of over XPS in het algemeen kun je contact opnemen met info@xpslogic.com

Datum: 26-07-2016 Door: Joris

Terug

Probeer nu